Evo stavljam sve na papir. Manje vise je financijska situacija definirana. 

Pa ajmo redom. 
Dakle, sjedoh ja jednog dana, u bliskoj proslosti, na avion i pravac Hamburg. Karta -220 eura. 
Nakon sto se taj vikend rakijalo, kafenisalo i obilazilo pufove po cijelom Hamburgu, u ponedjeljak, djelomicno odmamurani ,ali jos uvijek teske glave krenusmo na posao. 

Ugovore smo isprintali sa autoscaut 24.de i doma ispunili 2 primjerka. 
Prvo kod neke tete koja prodaje privremeno osiuranje i zoll plocice. 
Inace, ako ides u ADAC min osiguranje je 2 tjedna i kosta 80 eura + plocice 10 eura. 
Ali moj promucurni ujo ode kod spomenute tete, btw preko puta ADAC-a i kupimo osiguranje na tjedan dana i plocice za 60 eura. 

Druga tocka je ADAC
Znaci odjava auta sa starog vlasnika (ujaka) i prijava na mene -40 eura. 
Ali je pohvalno to sto, za razliku od nas, ne moras posebno placat jednu pristojbu tu a je**ne biljege kupovat negdje na drugom mjestu (vidjet cete kasnijje o cemu pricam). 
Nego lijepo kad teta sve obradi (cca 15 minuta racunajuci i cekanje u redu, a vecina tih u redu su bili neki tamnoputi arapi ili sta su vec, sve im na putovnicama ona arapska slova) dobijes karticu, odes 20 m dalje u istoj prostoriji, stavis karticu u automat (kao bankomat) i tamo lijepo pise na ekrano Herr taj i taj (prodavatelj) 6,06 eura, Herr taj i taj (kupac) 34,oo eura. 
Stavis pinku u otvor, automat vrati tocan "kusur", izvadis karticu, odes vanka skines tablice (ako ih nisi odmah skinuo) stavis pod busilicu u toj istoj prostoriji, sastruzes one zigove sa tablice, bacis ih u drveni sanduk kraj te busilice, glodalice ili sto je vec, odes onoj teti na salter, das karticu, ona tebi papire i aufwiedersehen. 

Onda ponovo preko, di si kupio osiguranje, sa potvrdom koju si dobio kad si predao placenu karticu, dobijes zoll plocice, opet pretrcis cestu mimo semafora (je**ga balkanci), stavis plocice na auto, parkiras na tocno predvidjeno mjesto pred ulazom u ADAC. Zapalis duvan kad eto ti njihovog kontrolora, provjeri broj sasije, zalijepi crvenu naljepnicu na tablice i pozeli sretan put i kaze da langsam vozite (snijeg je padao) i gotovo sto se tice toga. 
Sljedeca destinacija carinarnica. Tamo moras potvrditi EUR1 potvrdu (dokaz da je auto porijeklom iz EU) jer prema vazecem carinskom sporazumu, na aute porijeklom iz EU, se ne placa carina prilikom uvoza istog u Republiku Hrvatsku. 
Btw to pise na HAK-ovoj stranici,na dijelu za uvoz auta ali je vec mjesec dva under construction. 
I tu moras napraviti onaj EX1,izvoznu deklaraciju. 
To je malo zaj**ano za ispuniti te formulare. Ujak je isao prethodno kod jedne njihove tete, koja se bavi tim da mu ispuni i probao je ovjeriti to prije nego sam ja dosao, ali ne ide bez kupca. I opet je taj tip na carini nesto krizao i dopisivao po tim deklaracijama i potvrdama, ali nije bilo problema.
To stambiljanje traje cca 15-30 minuta ovisno o guzvi. 
I to smo obavili . 

E sad, kazem ja ujaku trebamo ovjeriti ugovor u ambasadi ili kod notara (pazi sve ovo dosad smo obavili s neovjerenim ugovorom, nitko ni pitao nije za to). 
Znaci sad trebamo notara. 
Sad ... gore kod notara se kao trebas najaviti, pa dobijes termin bla bla, nije kao kod nas, dodjes sacekas ovjeris i bjezi. 
I nazove on opet neke svoje ljude, drobi nesto na svapskom, ja balkanac blejim i cikam jednu za drugom. I dogovori on termin. Nadjemo tog notara, pozvonimo, otvara crnka crna ko noc i sisata ko Pamela, a ti boga sline cure li ga cure. 
Mi smo ti i ti i trebamo to i to.. 
Izvolte sjest. A ured ima garant 300 kvadrata. Ima se para ima se s cim. 
Sjeli. 
Za 5 minuta eto nje, s ovjerenim ugovorima i racunom na 25 eura. 
I nema nikakvog potpisivanja pred njima, upisivanja u neke knjige ili kako to vec ide kod nas. 
Uzela ugovore i pasose i za 5 minuta se vratila. 
Platili i zicali da nam fotokopira jos neke papire. 
Auf Wiedersehen. 
Eto sad i sluzbeno novi vlasnik.

Sljedece jutro, ranom zorom oko 6.30 put Rijeke. 
Kontam ja.... u Njemackoj 2,3,4 trake, kako gdje i dzabalesku. 
U Austriji 2 trake,  a platis 8 eura vinjetu za 10 dana. 
Prodjem nekakav dugacki tunel, bitte zahlen 10 eura.  
Opet tunel 6,5 eura. 
I onda se docepam Slovenije i citavih onih njihovih nekoliko km autoceste, vinjeta 7 dana 15 eura.